Dogs of the Dutch

Teckel

De Teckel, een bikkel in zakformaat.

Raskenmerken
De Teckel is er in verschillende maten en variëteiten. We kennen de langharige, kortharige en ruwharige teckels en dat ook nog eens in 3 verschillende maten. De kleinste Teckel is het "kaninchen". Daarna komt de "dwerg" en de grootste Teckel is de "standaard" teckel. Alle Teckels zijn er ook nog eens in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur is de wildkleur, maar daarnaast kennen we Black&Tan, Choco&Tan, Rood, Blond en zelfs schimmels.

Karakter
De Teckel is eigenzinnig en sommige mensen noemen dit eigenwijs. Het is een ideale hond voor mensen met kinderen omdat de Teckel graag onder de mensen is. De Teckel is sociaal, nieuwsgierig en vooral leergierig.

Gebruik/functies
De meeste Teckels worden aangeschaft als huishond. Hij is echter ook uitstekend geschikt voor de jacht.

Omgang met kinderen
De Teckel is zeer sociaal en kan prima opgroeien in een gezin met kinderen. Maar zoals voor alle honden geldt, moet het kind weten wat wel en niet mag bij een hond.

Geschiedenis
De Teckels stamt oorspronkelijk af van de Franse Brak, die echter veel hoger op zijn poten stond. Van oorsprong werd de Teckel gebruikt voor de jacht. Omdat hij klein en snel is, kan hij de konijnenholen in om zijn prooi te vangen. Dit tot groot ongenoegen van de huidige Teckel bezitter die een teckel met jachtpassie heeft.

Kleur
Wildkleurig, Black&Tan, Choco&Tan, Roodharig, Blond, Schimmel, Leverkleurig.

Schofthoogte
Afhankelijk van de lichaamsbouw. Over het algemeen staat de Teckel laag op zijn pootjes

Ogen
Afhankelijk van de kleur van de Teckel. Zo heeft de Black&Tan meestal gitzwarte ogen. Soms zit er een witte rand omheen. De Choco&Tan kan bruine ogen hebben, maar groen of grijs blauw is ook mogelijk.
Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat de ogen van een Teckel erg dwingend zijn. Ze zijn groot en kunnen je met een blik aankijken waarbij je weg smelt.

Vacht
Ruwharig, kortharig of langharig.

Staart
De staat is zo'n 25 à 30 cm lang.