Dogs of the Dutch

Labradoodle

Wanneer u een lieve, gezellige, vrolijke, trouwe en zeer aaibare vriend zoekt, die graag bij u in de buurt is en er grappig uitziet, moet u zeker denken aan een Labradoodle. Dit is de "mensen"hond in optima forma, die ook nog eens allergievriendelijk blijkt te zijn.

Raskenmerken
De Labradoodle laat zich goed beschrijven als vrolijke, intelligente, actieve, grappige menslievende krullenbol met allergievriendelijke eigenschappen.

Karakter
De Labradoodle is vrolijk, vriendelijk en sociaal ten opzichte van ieder mens en dier. Hij is dol op aandacht, spelen en kinderen, dominantie is hen vreemd en ruzie zoeken doen ze niet graag. Een Labradoodle heeft wel veel behoefte aan mensen om zich heen.

Gebruik/functies
De Labradoodle is zeer geschikt als familiehond, maar kan ook heel goed ingezet worden als hulphond. Ze worden regelmatig gebruikt als therapiehond voor kinderen met autisme, down of andere speciale behoeften.

Lichaamsbeweging
Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling.

Omgang met kinderen
De Labradoodle is bij uitstek een echte kindervriend. De honden vinden kinderen erg leuk en meestal vinden kinderen de honden ook erg leuk, omdat ze er met hun vriendelijke uistraling en zachte krullende vacht uitzien als een knuffeldier waar de batterijen niet van op kunnen raken. Uiteraard blijft een waarschuwing op zijn plaats: het blijven honden en af en toe (zeker als ze pup zijn) hebben ze hun rust nodig en moeten kinderen leren om de hond ook af en toe rustig te laten slapen. Maar de interactie tussen de Labradoodle en kinderen is meer dan geweldig. Niet voor niets zijn ze zo'n success als maatje voor kinderen met gedragsproblemen.

Geschiedenis
De Labradoodle is een hond die zijn oorsprong kent als hulphond voor mensen met een allergie.

Lichaamsbouw
De  Labradoodle is compact, maar sierlijk gebouwd. De staart heeft de vorm van een sabel, hij heeft hangende oren, en grote ogen met hele lange wimpers. Opvallend zijn natuurlijk zijn mooie, lange krullende haren.

Kleur
De Labradoodle komt in heel veel kleuren voor. Je hebt eenkleurige honden in de kleuren, zwart, zilver, chocolade (verschillende tinten), rood, abrikoos en crème, maar ook heb je tweekleurige honden

Ogen
Labradoodles hebben grote expressieve ogen met hele lange wimpers. De ogen kunnen bruin, groen of amberkleurig zijn.

Vacht
De Labradoodle heeft geen ondervacht. Er bestaan Labradoodles met een wollenvacht of met een fleecevacht. Een wollen vacht kan het best vergeleken worden met een soort schapenvacht: sterke kleine krullen. Een fleecevacht is veel losser van structuur en kan voorkomen met kleinere krullen (curly fleece) of met grove krullen tot bijna golven (wavy fleece). De vacht mag nauwelijks uitvallen en mag ook niet ruiken.

Staart
De staart wordt vrolijk gedragen in de vorm van een sabel. Ook komen er nog staarten voor die meer in een krul worden gedragen.