Dogs of the Dutch

Welsh Corgi Cardigan

Beschrijving

 

 

Karakter van de Welsh Corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan

lief,aanhankelijk, gehoorzaam, waakzaam, energierijk

Rasstandaard van de Welsh Corgi Cardigan

Land van herkomst: Engeland
Korte geschiedenis van het ras Van de Welsh Corgi Cardigan wordt aangenomen dat het de oudste is van de twee Corgivarieteiten. Men gaat ervan uit dat hij vanaf de elfde eeuw in Wales voorkomt, waar hij zowel als hof-, jacht- en als herdershond werd gebruikt. Er wordt aangenomen dat de beide Corgivarieteiten een gemeenschappelijk verleden hebben. Tot 1934 werden de varieteiten met elkaar gekruist. Daarna werden ze gescheiden en werden het twee aparte rassen. De Cardigan kan tegenwoordig goed onderscheiden worden van de Pembroke op grond van verschillende rasspecifieke details. Het ras is waakzaam, energiek en levendig.
Rasbeschrijving De Welsh Corgi Gardigan is een laag gestelde, krachtige, beweeglijke hond met een groot uithoudingsvermogen.
Hoofd: vosachtig, met een brede schedel, vlak tussen de oren, iets gewelfde boven de ogen en met een enigszins uitgesproken stop. De voorsnuit moet zich met de schedel verhouden als 3:5. Zwarte neusspiegel, krachtige voorsnuit, droog.
Ogen: middelgroot, met een vriendelijke en waakzame uitdrukking, tamelijk ver uiteen geplaatst. Ze moeten donker van kleur zijn of harmonierend met de vachtkleur, met uitzondering van de blue merle, waarbij een of beide ogen lichtblauw of blauw mogen zijn of blauwe vlekjes mogen hebben. Donkere oogranden.
Oren: rechtopstaand en tamelijk groot, nogal breed bij de aanzet. De afstand tussen de oren bedraag ca. 9 cm. Ze zijn zo ver naar achteren geplaatst dat ze in de nek kunnen worden gelegd. Afgeronde oorpunten.
Gebit: schaargebit.
Hals: gespierd, normale lengte.
Lichaam: tamelijk lang en krachtig. Brede borstkas met goed ontwikkeld borstbeen en een diepe borst. Rechte rug, uitgesproken middel.