Dogs of the Dutch

Golden Retriever x Australian Shepherd

Beschrijving

 

Golden Retriever

Algemeen beeld

Een symmetrisch gebouwde, levendige, krachtige hond die doelmatig in elkaar zit, met vaste gangen en een vriendelijke uitdrukking.

Karaktereigenschappen

Volgzaam, intelligent en met een natuurlijke werkaanleg.

Aard

Gemoedelijk, vriendelijk en vol zelfvertrouwen.

Hoofd en Schedel

Een fijn besneden, goed op de nek geplaatst hoofd dat in balans moet zijn. Een brede, maar niet te grove schedel en een krachtige, brede, diepe snuit. De lengte van de voorsnuit behoort gelijk te zijn aan de afstand tussen de duidelijke stop en de occiput. De neus dient bij voorkeur zwart te zijn.

Ogen

Donkerbruin, goed uit elkaar geplaatst, met donkere oogranden.

Oren

Van matige grootte en aangezet op gelijke hoogte van de ogen.

Gebit

Sterke kaken met een perfect, regelmatig en volledig schaargebit. Bij een schaargebit staan de tanden van de bovenkaak net voor de tanden van de onderkaak. Boven- en ondertanden raken elkaar wel.

Hals

Droog, gespierd en van voldoende lengte.

Voorhand

Rechte voorbenen met goed bone. Goed naar achter liggende schouders en een lang schouderblad met een opperarm van gelijke lengte, waardoor de benen goed onder het lichaam staan. Goed aansluitende ellebogen.

 

Uiterlijk

 

australian shepherd-bluemerleDe Australian shepherd is een middelgrote hond met afgewogen proporties. De vacht is halflang en licht kruis. Op de kop, de buitenzijde van de oren en de voorkant van de voorpoten is de vacht glad.

 

Aussies in de vier kleurenDe vacht heeft een krachtige en wisselvallige kleur. Ze gaat van blue-merle of red-merle tot eenkleurig zwart (black) of bruin (red). Variaties zijn koperkleurige (copper) en/of witte (white) aftekeningen. Bij alle kleurslagen is de kleur rond de ogen meestal wit.

 

De ogen hebben de vorm van amandelen en zijn middelgroot. De kleur is aan variaties onderworpen en gaat van blauw tot bruin en amberkleurig. Er is een combinatie van deze kleuren mogelijk door vlekjes en marmering. De schofthoogte van teven is 45 tot 52 centimeter en die van reuen 52 tot 58 centimeter, het gewicht is 20 tot 30 kilogram.

 

Karakter

 

blue cowsHet ras werd voor echt, hard herderswerk gefokt. Zo zijn ze gefokt om de koeien en schapen te drijven. Ze doen dit op een meer fysieke manier dan bijvoorbeeld Border Colleis. De honden zijn dan ook zeer actief en koment het best tot hun recht in handen van actieve baasjes.

 

Honden hebben dan ook genoeg fysieke inspanningen nodig. Toch is alleen bewegen voor veel Aussies niet voldoende, maar hebben ze ook "denkwerk" nodig zodat de hond niet het slachtoffer van verveling wordt. Wij raden iedereen dan ook aan met deze honden een hondensport te beoefenen.

 

De honden zijn zeer waakzaam en hebben een goed herdersinstinct. Toch is het geen klassieke waakhond. De honden zijn in het algemeen vriendelijk.